Descrierea plantei :
Denumirea ,,trufe” se refera in general la membrii familiilor Tuber si
Terfezia. Exista mai multe feluri de ciuperci subterane ( trufe false ) care
seamana cu cele comestibile.Odata descoperite trufele pot fi colectate si in anii urmatori, in acelasi loc.
Recoltarea trufelor se realizeaza cu ajutorul cainilor special dresati sa le gaseasca si sa scormoneasca solul pana cand dau de ele. Inmultirea acestor ciuperci se realizeaza doar cu ajutorul animalelor care le consuma.Trufele sunt sensibile in ceea ce priveste conditiile climatice, de aici reiesind si raritatea acestora.
Aparitia trufei este influentata de mai mulţi factori : precipitatiile şi apa freatica, factori legati de relief, compozitia solului, caracteristicile fizice şi chimice ale acesteia, planta gazda, asocierea dintre plantele din jur, alte bacterii şi ciuperci, prezenta sau lipsa unor animale. Aceşti factori se află în stransa legatura nu numai cu trufa propriu-zisa, dar şi între ele. Partenerii de micoriza ai trufelor pot fi multiplii, trufa nu se limiteaza la o singura specie de arbori. O exceptie indigena este trufa de nisip a carui singur arbore-gazdă este salcamul alb ( Robinia pseudoacacia ). Intr-o ierarhie a importantei arborii gazda cei mai frecventi ai trufei sunt : diferitele specii de stejari ( Quercus spp. ), carpenul ( Carpinus betulus ), fagul ( Fagus silvatica ), bradul negru ( Pinus nigra ), respectiv diferitele specii de tei ( Tilia spp. ). Trufa apare foarte des şi în simbioza cu alunul ( Corylus avellana ), molidul ( Picea abies ), plopul ( Populus spp. ) sau salcia ( Salix spp. ). Relaţia de micoriza a trufei cu un anumit arbore depinde şi de mediul natural, de locul propriu-zis, de caracteristicile acesteia, respectiv de clima. Unele specii de trufa işi gasesc condiţii de viaţa optime în mai multe ascocieri de paduri şi imprejurari. De exemplu, trufa de iarna ( Tuber brumale ) se simte bine intr-un habitat uscat, insorit, de tip mediteranian, ca partener al stejarului pufos, dar poate fi regasit şi ca partener al carpenului intr-un loc umbrit, intr-o vale racoroasa. In regiuni inalte partenerul trufei albe ( Choiromyces meandriformis ) este, de obicei, molidul, iar in zonele joase fagul, stejarul, carpenul şi alunul .
Descrierea condimentului : Caviarul ciupercilor
Aceste ciuperci se impart in doua mari categorii : trufe albe si negre. Din categoria celor albe amintim de trufa porceasca (Choiromyces meandriformis),trufa albă (Tuber magnatum pico denumita si regina trufelor) si trufa de nisip (Mattirolomyces terfezoides).Din cea de-a doua categorie face parte trufa de vară (Tuber aestivum ),trufa de iarnă (Tuber brumale) si trufa cu spori mari (Tuber macrosporum ).Sunt printre cele mai scumpe condimente, Trufele sunt rotunde, cu multe neregularitati si variaza dimensional - de la dimensiunea unei nuci, pana la cea a unui grepfruit. Trufe foarte scumpe sunt cele negre (,,Tuber melanosporum”) din Perigord, regiune din sud-vestul Frantei, folosite la prepararea scumpului paté de foie gras cu trufe.
O alta varietate renumita si adesea mai scumpa, este ,,Tuber magnatum”, asa numitele trufe albe, care cresc in regiunea Alba, in districtul italian Piemont. Trufele italiene sunt considerate superioare in aroma si gust celor negre, frantuzesti.
Gustul trufelor este in directa legatura cu aroma lor. Aroma lor este descrisa ca o combinatie de mosc, nuci si usturoi, sau ozon. Gustul este fin, rafinat si nu prea puternic, greu de descris. Acestea fac parte din meniul oricarui mare restaurant din intreaga lume datorita parfumului intens pe care il poseda si pentru care sunt asa de apreciate.
Origine : Au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri de greci si romani ca afrodisiac, aliment si medicament.
Trufele se gasesc astazi mai ales in Europa, dar si in nordul Africii, America de Nord si Orientul Mijlociu, cresc doar in anumite tari , printre care se afla si Romania alaturi de Italia , Franta,Germania, Nordul Africii , Statele Unite ale Americii , etc.
Trufele de Romania au fost scoase pentru prima data la export la sfarsitul secolului XVIII. Din anul 2003 a inceput marea exploatare a acestui vast domeniu.
Etimologie : Denumirea sa in majoritatea limbilor de circulatie provine din cuvantul latin ,,tuber”, insemnand ,,cocolos”, care, in timp, a devenit ,,tufer” si a dat nastere diferitilor termeni din limbile europene: ,,truffe” in franceya (de aici provine si termenul romanesc), “trufa” in spaniola, ,,truffle” in elgleza, ,,Trüffel” in germana, ,,truffel” in olandeza, ,,tartufo” in italiana, ,,tartuf” in croata etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu